Kunskapsbank

SEO-Trender – En titt i backspegeln är värdefull!

Vilka mönster kan man se i de förändringar Google gjort på senare år? Hur kan dessa insikter hjälpa när man vill forma en framgångsrik webbstrategi med fokus på sökmotoroptimering?

Även om man inte kan köra framåt om man bara ser i backspegeln så kommer vi i den här artikeln använda vi backspegeln för ta ut en riktning framåt.

Egentligen hände mycket redan för snart 10 år sedan

Redan med uppdateringarna av sökalgoritmerna som fick namnen Penguin, Panda o Hummingbird daterade 2011 – 2013 togs avgörande steg. Det som dessa uppdateringar gjorde var att kvalitetssäkra innehållet på sajten och hur länkstrukturer var uppbyggda. Redan 2012 lyftes vikten av att ha säkra lösningar med SSL.

Det handlade tex om att ha innehåll med relevans, kvalitet och unik information, dvs ingen duplicate content. Redan i detta läge kom funktionalitet med syfte att tolka intentionen med sökningen. Man jobbade succesivt med att kvalitetssäkra inlänkar från externa webbplatser och att mota ut stora sajter med låg kvalitet.

RankBrain introducerades 2015 och är ett program som använder artificiell intelligens (ofta förkortat AI) för att lära sig vad du och jag egentligen söker efter när vi skriver något i Googles sökruta. Det hjälper Google att bli träffsäkrare och presentera ett så nyanserat och precist resultat som möjligt.

Noterbart är att grundläggande måttet på auktoritet, Pagerank, försvann 2016 från Google Toolbar, men fortsatt är inlänkar en avgörande faktor för hur Google rankar sajter.

Sedan 2016 har Google använt sig av Mobile-first-indexering, vilket betyder att din webbplats är rankad först utifrån dess mobilversion snarare än dess desktopversion.

Utvecklingen inom SEO de senaste åren är också viktiga att förstå

BERT som kom 2019 är en förkortning för Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Vilket lite förenklat betyder att maskiner blivit bättre på att tolka mänskligt språk och matcha innehåll mot sökfraserna vi skriver.

Många som googlar skriver ofta ut en hel fråga eller en mening. Skillnaden är att framöver kommer större fokus ligga på att tolka innebörden eller avsikten med hela sökfrasen och inte på enskilda sökbegrepp i sökningen. Tex hur olika prepositioner styr innebörden i sökfrasen.

Core Web Vitals, mäter hur sidan upplevs. I maj 2020 introducerade Google något som kallas för Core Web Vitals vilket är ett mått för upplevelsen av själva sidan.

1. LCP (largest contenful paint) – Handlar kort och gott om hur lång tid det tar för sidan att ladda sitt väsentligaste innehåll. Ju kortare desto bättre.

2. FIP (first input delay) – Tiden det tar från det att en besökare interagerar (trycker på en knapp) med sidan till det att den ger respons.

3. CLS (cumulative layout shift) – Mäter hur många oväntade förändringar som sker i sidans layout i steget mellan laddar och klar. Alla har vi upplevt när en knapp flyttar sig precis när vi klickat och att vi då istället hamnar på fel ställe. Sannerligen inget användare uppskattar.

Några tekniska slutsatser när man ser utvecklingen på Google över en 15 års period
Sökalgoritmerna blir mer och mer intelligenta och det som krävs är att producera ett starkt innehåll som användarna efterfrågar kombinerat med en tydlig länkstrategi.

Uppdateringarna sedan mer än 10 år bekräftar detta, Google premierar innehåll som hjälper hitta välskrivna och tydliga svar. Om du ger dina användare en trevlig och bra användarupplevelse, kommer Google ge dig detsamma.

Så vad säger titten backspegeln om det som kommer framåt?

Här kommer några vägledande punkter för att få till en webbstrategi med fokus mot Google och sökmotoroptimering.
1. Webbanalys lönar sig
Du ser vad olika insatser ger och om du jobbar i rätt riktning för din bransch. Var finns min målgrupp och vad krävs för att få in leads att jobba med?
2. Google är dominanten
Som senaste 10 åren, 80% av alla beslut om leverantör föregås av sökningar på Google. En god synlighet bygger varumärke och ger konkreta orders / leads.
3. Webbstrategi är en fråga för företagsledningen
Få upp frågan på agendan, sätt en budget och tilldela resurser. Man kan inte degradera sökmotoroptimering till en andrahandsfråga av teknisk natur.

Några viktiga uppdateringar i kronologisk ordning

Under de senaste tio åren har Google implementerat flera betydande uppdateringar i sin sökalgoritm för att förbättra användarupplevelsen och kvaliteten på sökresultaten. Här är några av de viktigaste uppdateringarna:

 1. Google Panda (2011)
  • Syfte: Att minska rankningen av lågkvalitativa webbplatser med tunt eller duplicerat innehåll.
  • Vikt: Förbättrade sökresultaten genom att främja webbplatser med högkvalitativt och unikt innehåll.
 2. Google Penguin (2012)
  • Syfte: Att straffa webbplatser som använde manipulerande länktekniker för att förbättra sin sökrankning.
  • Vikt: Fokus på att minska effekten av köpta länkar och överoptimerade ankarlänkar.
 3. Hummingbird (2013)
  • Syfte: Att bättre förstå naturliga språkfrågor och kontexten bakom dem.
  • Vikt: Introduktion av semantisk sökning, vilket förbättrade förståelsen av sökfrågor och konversationssökningar.
 4. Mobilegeddon (2015)
  • Syfte: Att prioritera mobilvänliga webbplatser i mobilens sökresultat.
  • Vikt: Uppmuntrade webbplatsägare att optimera sina webbplatser för mobilanvändare, vilket ledde till en bättre mobilupplevelse.
 5. RankBrain (2015)
  • Syfte: Att använda maskininlärning för att bättre förstå användarens sökintention och förbättra sökresultaten.
  • Vikt: En av de viktigaste signalerna för rankning, vilket hjälpte Google att hantera aldrig tidigare skådade sökfrågor effektivt.
 6. Google BERT (2019)
  • Syfte: Att bättre förstå kontexten och nyanser i naturligt språk genom bidirektionell språkbearbetning.
  • Vikt: Förbättrade sökresultaten genom att bättre tolka långa och konversationsliknande sökfrågor.
 7. Medic Update (2018)
  • Syfte: Att justera rankningen av webbplatser inom hälso- och sjukvårdssektorn.
  • Vikt: Påverkade YMYL (Your Money or Your Life) webbplatser, med fokus på att förbättra tillförlitligheten och auktoriteten av hälsoinformation online.
 8. Core Web Vitals (2020)
  • Syfte: Att mäta och förbättra användarupplevelsen på webbplatser baserat på laddningstid, interaktivitet och visuell stabilitet.
  • Vikt: En del av Page Experience-uppdateringen, som belönar webbplatser som erbjuder en bättre användarupplevelse.
 9. Page Experience Update (2021)
  • Syfte: Att inkludera Core Web Vitals som en del av rankningskriterierna.
  • Vikt: Betonar vikten av användarupplevelse i sökrankningarna.
 10. Product Reviews Update (2021)
  • Syfte: Att belöna webbplatser som publicerar detaljerade och användbara produktrecensioner.
  • Vikt: Förbättrade rankningen för webbplatser som erbjuder värdefulla och insiktsfulla recensioner över ytligt innehåll.
 11. Helpful Content Update (2022)
  • Syfte: Minska rankningen för innehåll som är skrivet för att ranka på sökmotorer snarare än att vara användbart för användare.
  • Påverkan: Webbplatser med genuint användbart innehåll fick bättre synlighet.
 12. Spam Updates (återkommande)
  • Syfte: Bekämpa olika typer av spam i sökresultaten, inklusive länkspam och innehållsspam.
  • Påverkan: Sökmotorn blir mer resistent mot manipulerande tekniker och spam.

Dessa uppdateringar har haft en stor inverkan på hur webbplatser rankas och hur användare interagerar med sökmotorn, och de fortsätter att forma landskapet för SEO och digital marknadsföring.

Kan vi hjälpa dig?

Lär dig mer

Fler artiklar

Kan vi hjälpa dig?